čtvrtek 18. prosince 2014

Italské recepty - Panettone - 4.díl

Další recept byl jasná volba. Vzhledem ke svému geografickému původu a to Milána (mého rodného města) a blížící se mu Štědrému dnu. I když panettone pochází z regionu Lombardie, tak už nemůže chybět na žádném vánočně prostřeném stole. Stal se symbolem italských vánoc. Krom lidí ověšených taškami plných dárku neuvidíte na ulici snad nikoho, kdo by nenesl domů aspoň jeden kus, ale typičtější jsou dva, tři,...  Ke všemu jsem se dočetla, že panettone poprvé upekl jeden chudý kluk z lásky, aby si ho všiml místní pekař a on si tak mohl vzít jeho dceru. Jestli to dopadlo dobře nevím, ale toto nadýchané kynuté těsto je úplně ideální k snídani a nebo je tak s čajem na svačinu, takže beztak jo. Akorát si vyhraďte aspoň půl dne, několikanásobné kynutí dá časově trochu zabrat.




Suroviny na formu o průměru 20 cm:
7g droždí
100g cukru krupice
200 ml vlažného mléka
500g hladké mouky
150g másla pokojové teploty
3 vejce
špetka soli
3 lžíce kefíru
150g směsi rozinek, pomerančové kandované kůry, brusinek, bílé čokolády, ... (tady se meze nekladou)
3 lžíce mandlí na plátky



Postup:
Nejprve si zaděláme na kvásek: droždí se lžící cukru smícháme na kaši (jde to, nebojte), přilijeme cca 50 ml vlažného mléka (mírně si ho zahřejeme v malém hrnci) a přisypeme lžíci mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 10 minut.
Dalším krokem je ušlehat změklé máslo (pokojové teploty) s cukrem a žloutky ze tří vajec a kváskem do pěny. Přisypeme mouku, sůl, přilijeme zbytek mléka a kefír a necháme 2 hodiny přikryté utěrkou vykynout na teplém místě. Po uplynutí této doby přimícháme rozinky, kandovanou kůru, kousky čokolády, nebo jiné sušené ovoce a necháme znovu 1 hodinu kynout.
Nakonec si vymažeme dortovou formu olejem nebo tukem a vyložíme pečícím papírem. A to nejen tak, musíme změřit obvod formy a vystřihnout pruh pečícího papíru trošku delší než změřěný obvod, aby se konce překrývaly a na výšku dlouhý cca 25 cm. Tento pruh vložíme po obvodu namazaném máslem, aby přilnul ke stěnám, bude zabraňovat tomu, aby nám nepřeteklo těsto v troubě. Pokud nemáte dostatečně velkou formu, lze použít hrnec. Naplníme těstem do cca 2/3 výšky a dáme znovu odpočinout na 1 hodinu. Vykynuté těsto ještě potřeme rozšlehaným bílkem a hustě posypeme nasekanými mandlemi. Přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C na 10 minut s pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 40 minut. Na posledních 5 minut odstraníme alobal, aby nám povrch zezlátnul, propečenost otestujeme špejlí, pokud vyjde suchá, tak máme upečeno. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Pokud panettone zabalíme do igelitu, tak vydrží i týden, teda pokud ho dříve nesníte.


1 komentář:

  1. Dokonalost :)) Nevím, co chuťově očekávat :D Ale risknu to :)) Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...